Self testLimitsSpelpaus
Paf logo
Log In

Vad är hemligheten bakom att vinna?

Varför vinner jag ibland och förlorar ibland?

Casinospel är utformade för att vara totalt slumpmässiga. Varje runda eller omgång är fristående från den föregående och den efterföljande rundan. Turen har inget minne och du kan inte på något sätt påverka din chans att vinna.

Slumpen – vad betyder det?

Varje spelautomat (eller liknande spel) har en inbyggd slumptalsgenerator som slumpar fram miljontals siffror varje sekund. Varje siffra är oberoende av de andra siffrorna och ger lika stor chans att vinna eller förlora. Siffrorna som kommer före eller efter just den siffra du får upp i spelet har inget samband.

Om det är slumpen som avgör, varför vinner jag då aldrig?

Ibland kan det kännas som att man aldrig vinner. På grund av slumptalsgeneratorn vinner en del på sitt första spel medan andra får vänta längre på att vinna. Det går inte att påverka utkomsten – allt handlar om tur och matematik.

Hur stor betydelse har spelkunskaper?

I vissa spel som betting, Texas Hold'em-poker och blackjack kan skicklighet ha en inverkan på resultatet. I dessa spel påverkar nämligen dina val under spelets gång slutresultatet (vilket inte är fallet med spelautomater). Men även om du är en mycket skicklig spelare kan du inte kringgå bankens fördel som är en del av spelets regler. Detta innebär att även de skickligaste spelarna med högsta sannolikhet förr eller senare förlorar mot banken.

RISKER MED PENNINGSPEL

Hastighet

Ett spels hastighet är den egenskap som påverkar spelets risknivå mest. Ju kortare tid det är mellan insats och resultat, desto större är risken.

Ljud och design

De flesta spel är uppbyggda av olika kombinationer och variationer av ljudeffekter och visuella inslag för att skapa spänning och för att behålla spelarens intresse. Detta utgör en riskfaktor då spelandet kan bli för fängslande och svårt att slita sig ifrån.

Insatsnivå

Insatsnivån spelar en stor roll när det kommer till spelproblematik. Spelare kan söka spänning genom att fortsätta höja sin insatsnivå och det kan leda till att man i slutändan tappar kontrollen.

Vinstchans

När en spelare vinner uppstår en känsla av belöning. Flera små vinster samt stora vinstchanser ökar risken för att utveckla ett spelberoende.

Oavbrutet spelande

Det kan vara en lika stor riskfaktor att spendera mycket tid som att spendera för mycket pengar. Spel under långa perioder utan avbrott är en tydlig risk och det är lätt hänt att man spelar mer än planerat då spelen avlöser varandra. Kom ihåg att vi har olika verktyg som hjälper dig hålla koll på hur mycket tid och pengar du lägger på ditt spelande.