Nostalgi i videopoker är viktigt för speltrivseln

Dina ungdomsminnen är viktiga ingredienser när spelutvecklarna ska spåna fram nya slotsspel. Med minnenas hjälp kan starka känslor återskapas och i spelvärlden är det nyckeln till framgång.

En gång i tiden petade du säkert in en slant eller två i en videopoker på macken eller på pizzerian runt hörnet. Försök nu minnas dofterna runt dig. Ljudet. Stämningen.

Det är inte överraskande att spelbolag jobbar hårt för att hjälpa dig få en nostalgikick.

– Nostalgi är ett kraftfullt verktyg. Inte för att nödvändigtvis få dig att spela mera, utan för att få dig att trivas, säger Pafs spelchef Kim Johansson.

Han hävdar att en nostalgikick bara fungerar en kort stund och att nostalgi därför ska ses som en trivselhöjande faktor, inte en speltrigger.

– Nostalgiska minnen verkar vara kraftiga i början, sedan mattas känslan av och det du kände byts ut mot nuet.

En videopoker med nostalgi

Ett exempel på sådan nostalgi är Pafs videopoker Double Joker Poker. Att den grafiska formgivningen känns mer 1990-tal än något annat är ingen slump.

– Visst rodnar vi en smula på Pafs spelstudio när vi synar Double Joker Poker i sömmarna. Men å andra sidan, vi utvecklade ju spelet för att ge en skön dos nostalgi. Styrkan i spelet är dess retrokänsla, säger Kim Johansson.

 

spela spelautomaten cash & carry: shopping spree

Slotsspel med retrokänsla

På samma sätt ser han att det grafiska formspråket i slotsspelet Cash & Carry fyller en nostalgisk box i spelarens medvetande: med Cash & Carry blir det en minnestripp till 1960-talets USA med dess karaktäristiska grafiska design.

– Det finns en rejäl nypa Henry Mancini, Breakfast at Tiffany’s och Peter Sellers i Cash & Carry-stämningen. Den nostalgikänslan tycker jag att vi dessutom lyckades överföra riktigt elegant till uppföljaren Cash & Carry: Shopping Spree, säger Kim Johansson.

Men tillbaka till Double Joker Poker, vilka detaljer skulle han vara redo att slipa på?

– Tja, du menar ifall vi skulle sitta här och rulla tummarna? Då skulle jag nog föreslå att vi piffar upp kortlekens figurer och symboler. Men det skulle ske med mycket varsam hand, annars finns det risk att den rätta känslan försvinner, säger Kim Johansson.

Text: Joakim Enegren