Lille Gonzo är vägvisaren för nyskapande spelautomater

Världen är full av spelautomater med trista designteman. Vi talar om teman som slentrianmässigt klistras på spelmotorn i bedrövlig ta-pengarna-och-spring-anda. Men lyckligtvis finns det spel som Gonzo’s Quest, spel där nytänkandet visar hur spelbranschen borde utvecklas. Go, Gonzo, go!

Redan anslaget i Gonzo’s Quest väcker nyfikenheten. En liten luden conquistador som ensam vill lägga händerna på en skatt. Och trots att det i grund och botten är en klassisk spelautomat så känns det som ett genomarbetat spel som fått sig en rejäl dos kärlek och uppmärksamhet.

– Ja, när spelleverantören NetEnt släppte Gonzo’s Quest var vi nog många som uppskattade de nya idéerna i spelet, säger Pafs spelchef Kim Johansson.

Hur menar du då?

– Kärnan i alla slotsspel är ju symbolerna och hur de presenteras. Det traditionella sättet är att låta dem snurra som i en gammaldags enarmad bandit. Men i Gonzo’s Quest utgör symbolerna en mur mellan Gonzo och skatten. Symbolerna rasar och exploderar och ger plats för nya.

Man känner en fläkt från spelklassikern Tetris?

– Säkert har NetEnts spelutvecklare inspirerats av Tetris. Men sedan har de skapat något alldeles unikt. Därför känns det roligt att vi på Paf kan erbjuda det här spelet.

Men Paf utvecklar ju också sina egna spel?

– Det stämmer, Pafs spelstudio är både vår stolthet och vårt trumfkort. Ett av våra slotsspel som på sistone har blivit mycket populärt är Cash & Carry: Shopping Spree. Även om spelgrafiken inte är lika avancerad som i Gonzo’s Quest så är spelets huvudperson en mycket medryckande och populär karaktär.

alttxt

Men ser du den shoppande damen som en syster till karaktären i det ursprungliga Cash & Carry eller är hon samma person i uppdaterad miljö?

– Haha, den frågan får nog var och en själv avgöra svaret på. Det roliga är ändå att Shopping Spree tydligt har återuppväckt intresset för originalspelet. Nu får de båda karaktärerna slåss om uppmärksamhet.

På tal om starka karaktärer: Både Gonzo och shoppingdamen står ju ganska passiva och följer med symbolerna. Kan de inte få vara lite aktivare än att bara heja på från sidan?

– Du är inte den första som ställer den frågan. Det är en balansgång, vissa spelare vill ha mycket närvaro av karaktären och andra upplever att karaktären är ett irritationsmoment.

Kanske man själv fick ställa in graden av aktivitet?

– Det är inte alls en omöjlig tanke. Trenden går ju mot hybridspel, där automatspel får inslag av de klassiska arkadspelen.

Och kanske Gonzo kunde få möta Cash & Carry-damen! De gifter de sig och får massor av ungar så att hela Gonzos skatt går till mat och blöjor. Sedan måste han och frun återvända till Sydamerikas djungler för att hitta en ny skatt! Medan de är på resa så hittar ungarna deras kreditkort och så börjar de tokshoppa!

– Okej… Har du någon annan fråga?

Intervju: Joakim Enegren