Spelansvar

Har du fyllt 18 år?

På Paf har vi en strikt åldersgräns. Har du fyllt 18 år är du välkommen att spela med oss.

Smarta verktyg och tjänster

Att spela är kul och spännande men det är också lätt att glömma bort tiden och spela för en högre summa än vad man hade tänkt sig. Därför har vi tagit fram olika verktyg och tjänster som hjälper dig göra smartare val.

Du kanske har bestämt i förväg hur mycket du vill spela för, men när spelet väl är igång och det verkligen gäller är det lätt att man glömmer sin spelplan. Våra verktyg och tjänster har skapats för att du ska kunna ha kontroll över ditt spelande.

Insättningsgräns *

Sätt en gräns för hur mycket du kan sätta in under en viss tid.

Förlustgräns *

Ha kontroll över hur mycket pengar du lägger på spelande genom att begränsa dina potentiella förluster.

Tidsgräns *

Bestäm hur länge du är inloggad på sajten under en viss tid

Frys spelkonto *

Ta en paus från spelandet. Du kan frysa vissa kategorier eller hela sidan för en bestämd tid.

Påminnelser *

Påminner dig om hur länge du har spelat, antingen varje gång du startar ett nytt spel eller med valda mellanrum.

Spelhistorik *

Visar dina vinster och förluster. Använd filter för mer detaljerad information.

Tidsuppföljning *

Undrar du hur ofta och hur länge du har spelat? Då ska du gå till tidsuppföljningen.

* Inloggning krävs

Vi vill gärna prata om det

Undersökningar visar att tusentals människor runtom i världen kämpar för att kontrollera sitt spelande varje dag. Därför har vi valt att agera i förväg genom att hjälpa våra spelare att känna igen tecken för spelproblem i ett tidigt skede.

Känner du att det har blivit svårare att kontrollera ditt spelande och har det börjat ha en negativ inverkan i ditt liv? Ta kontakt med vår kundservice. Vi hjälper dig att välja den rätta riktningen för dig, vare sig du vill tala med någon om ditt spelande, göra upp en spelbudget, ta en paus från spelandet eller t.o.m. frysa ditt spelkonto.

Andra sätt att kontrollera spelandet

Det finns effektiva tjänster för säkert spelande – du kan få hjälp att begränsa ditt spelande och även förhindra att minderåriga besöker spelsajter.

Blockera dig från spelsajter t.ex. med hjälp av Betfilter.

Blockera minderåriga från spelsajter t.ex. med hjälp av Net Nanny, K9 Web Protection eller Cyber Patrol. Och kom ihåg att alltid logga ut när du lämnar datorn obevakad.

Du är försäkrad

Visste du att du som Paf-spelare har en spelvårdsförsäkring? Javisst, du läste rätt. Om du haft ett konto hos oss i minst 12 månader och spelat för minst 120 euro under det senaste året så har du rätt att utnyttja spelvårdsförsäkringen. Försäkringen gäller om du är bosatt i Finland eller Sverige och är över 18 år, eller om du är bosatt i Estland och är över 21 år. Läs mer om hur det fungerar i praktiken.

Är du vän eller anhörig?

Känner du någon som spelar för mycket? Oavsett hur mycket du än försöker hjälpa personen att ändra sitt beteende kan det vara lönlöst. Här kommer några enkla tips som kan vara till hjälp i en sådan situation.

Ta kontakt med vår kundservice

Tala med någon

Både vår kundservice och andra hjälplinjer kan ge dig råd. Att ta kontakt och prata med någon om problemet är ett viktigt första steg. Som vän eller släkting kan du behöva prata om problemet eftersom det även påverkar dig. Om den drabbade spelaren får behandling genom vår spelvårdsförsäkring kan även en anhörig delta i sessionerna.

Din hälsa är lika viktig

Det är lätt att man glömmer sig själv och lägger allt fokus på personen med spelproblem. Du har bättre förutsättningar att stödja personen när du ser till att även ta hand om dig själv.

Var en vän, inte en bank

Personer med spelproblem kan ofta hitta fantasifulla anledningar till varför du ska låna honom/henne pengar, men som nära vän är din främsta uppgift att stödja personen känslomässigt, inte ekonomiskt. Var försiktig med din ekonomi.

Vill du prata med någon?

Du kan prata med oss

Ta kontakt med vår kundservice

Annan hjälp och stöd

Att tala med någon som är specialist på området kan i många fall vara ett viktigt första steg för att komma på rätt spår igen.

Sverige

Spelberoendes riksförbund
www.spelberoende.se

Stödlinjen

www.stodlinjen.se
[email protected]
020 - 81 91 00

Risker med penningspel

Hastighet

Ett spels hastighet är den egenskap som påverkar spelets risknivå mest. Ju kortare tid det är mellan insats och resultat, desto större är risken.

Ljud och design

De flesta spel är uppbyggda av olika kombinationer och variationer av ljudeffekter och visuella inslag för att skapa spänning och för att behålla spelarens intresse. Detta utgör en riskfaktor då spelandet kan bli för fängslande och svårt att slita sig ifrån.

Insatsnivå

Insatsnivån spelar en stor roll när det kommer till spelproblematik. Spelare kan söka spänning genom att fortsätta höja sin insatsnivå och det kan leda till att man i slutändan tappar kontrollen.

Vinstchans

När en spelare vinner uppstår en känsla av belöning. Flera små vinster samt stora vinstchanser ökar risken för att utveckla ett spelberoende.

Oavbrutet spelande

Det kan vara en lika stor riskfaktor att spendera mycket tid som att spendera för mycket pengar. Spel under långa perioder utan avbrott är en tydlig risk och det är lätt hänt att man spelar mer än planerat då spelen avlöser varandra. Kom ihåg att vi har olika verktyg som hjälper dig hålla koll på hur mycket tid och pengar du lägger på ditt spelande.

Vi har koll

Forskningsprojekt

Paf har genom åren finansierat en rad forskningsprojekt i syfte att kunna utveckla spelupplevelsen och att hjälpa dig som spelare att fatta smarta och hållbara spelbeslut.

Event för ansvarsfullt spelande

Att dela kunskap är viktigt för oss. Av den anledningen bjuder vi vartannat år in den internationella spelbranschen samt partners till Åland för att mötas och dela kunskap.

Vad är hemligheten bakom att vinna?

Har du någon gång funderat över hur allt egentligen fungerar, varför du ibland vinner och ibland förlorar? Här kan du läsa lite fakta om spelen:

Varför vinner jag ibland och ibland inte?

De flesta kasinospel är utformade för att vara totalt slumpmässiga. Varje runda eller omgång är oberoende av den föregående eller den därpå följande rundan. Du kan inte på något sätt påverka din chans att vinna. Håll tummarna om du vill, men det kommer inte påverka utkomsten.

Slumpen – vad betyder det?

I varje spelautomat (eller liknande spel) finns en inbyggd slumptalsgenerator som slumpar fram miljontals siffror varje sekund. Varje siffra är oberoende av de andra siffrorna och ger lika stor chans att vinna eller förlora. Siffrorna som kommer före eller efter just den siffra du får upp i spelet har ingen betydelse.

Om det är slumpen som avgör, varför vinner jag då aldrig?

Ibland kan det kännas som man aldrig vinner. På grund av slumptalsgeneratorn vinner en del på sitt första spel medan andra får spela länge utan att vinna. Spelautomater har inget personligt mot dig, allt handlar helt och hållet om tur och matematik.

Hur stor betydelse har spelkunskaper?

I vissa spel som t.ex. betting, Texas Hold'em Poker och Blackjack kan kunskaper ha en inverkan på resultatet. I de spelen påverkar nämligen dina val under spelets gång slutresultatet (vilket inte är fallet med spelautomater). Men även om du är en mycket skicklig spelare kan du inte eliminera bankens fördel som är inbyggd i spelets regler. Detta innebär att även de skickligaste spelarna förr eller senare förlorar mot banken enligt sannolikhetsstatistiken.