Spelansvar

Har du fyllt 18 år?

På Paf har vi en strikt åldersgräns. Har du fyllt 18 år är du välkommen att spela med oss.

Smarta verktyg och funktioner

Att spela är kul och spännande, men det är också lätt att glömma bort tiden och spela för en högre summa än vad man hade tänkt sig. Därför har vi tagit fram olika verktyg och funktioner som hjälper dig göra smartare val.

Insättningsgräns *

Ha kontroll över hur mycket pengar du lägger på spelande genom att sätta gränser för hur mycket du kan sätta in på ditt spelkonto.

Förlustgräns *

Ha kontroll över hur mycket pengar du lägger på spelande genom att sätta gränser för hur mycket du är villig att förlora.

Tidsgräns *

Ha kontroll över hur länge du kan vara inloggad på ditt spelkonto under en bestämd tidsperiod.

Frys spelkategori *

Med hjälp av detta verktyg kan du ta kortare pauser från en eller fler spelkategorier.

Självavstängning

Om du vill ta ett längre avbrott från spelande hjälper vi dig låsa ditt spelkonto i sex månader eller ett, två eller tre år. Kontakta vår kundservice.

Påminnelser *

Aktivera denna funktion för att få relevanta påminnelser gällande ansvarsfullt spelande medan du spelar.

Spelöversikt *

Din spelöversikt visar hur mycket du har vunnit respektive förlorat.

Tidsuppföljning *

Se hur mycket tid du tillbringar på sajten.

Pafs årliga förlustgräns

Årsgränsen gäller alla spelare på Paf och innebär att ingen spelare kan förlora mer än 250 000 kr under ett kalenderår. Läs mer här.

* Inloggning krävs

Du är försäkrad

Paf har en unik spelvårdsförsäkring! För att kunna utnyttja spelvårdsförsäkringen måste du uppfylla följande kriterier:

  • Vara folkbokförd i Finland, Sverige eller Estland
  • Ha varit registrerad på Paf.com sedan minst 12 månader
  • Ha satt in minst 1200 kr på ditt spelkonto under de senaste 12 månaderna.
Så här fungerar spelvårdsförsäkringen.

Andra sätt att kontrollera spelandet

Det finns effektiva tjänster för säkert spelande – du kan få hjälp att begränsa ditt eget spelande och även förhindra att minderåriga besöker spelsajter.

Du kan blockera spelsajter med hjälp av t.ex. Betfilter.

Du kan även blockera minderåriga från spelsajter med hjälp av t.ex. Net Nanny eller Cyber Patrol. Och kom ihåg att alltid logga ut när du lämnar datorn.

Är du vän eller anhörig?

Känner du någon som spelar för mycket? Oavsett hur mycket du försöker hjälpa personen att ändra sitt beteende kan det vara lönlöst. Här kommer några enkla tips som kan vara till hjälp i en sådan situation.

Tala med någon

Att ta kontakt och prata med någon om problemet är ett viktigt första steg. Som vän eller släkting kan du behöva prata med någon eftersom problematiken även påverkar dig. Om den drabbade personen får behandling genom vår spelvårdsförsäkring kan även en anhörig delta i sessionerna.

Din hälsa är lika viktig

Det är lätt att man glömmer bort sig själv och lägger allt fokus på personen med spelproblem. Du har bättre förutsättningar att stödja personen ifråga när du även tar hand om dig själv.

Var en vän, inte en bankomat

Personer med spelproblem kan ofta hitta på fantasifulla anledningar till varför du ska låna ut pengar, men som nära vän är din främsta uppgift att stödja personen känslomässigt, inte ekonomiskt. Var försiktig med din ekonomi.

Stöd för närstående

Stödlinjen

Stödlinjer

Att ta kontakt och prata med någon om problemet kan vara ett viktigt första steg.
Stödlinjen: 020-81 91 00

Om du upplever att du inte kan kontrollera ditt spelande så rekommenderar vi dig att blockera dig själv från allt licensierat spel i Sverige genom att registrera dig på Spelpaus.

Risker med penningspel

Hastighet

Ett spels hastighet är den egenskap som påverkar spelets risknivå mest. Ju kortare tid det är mellan insats och resultat, desto större är risken.

Ljud och design

De flesta spel är uppbyggda av olika kombinationer och variationer av ljudeffekter och visuella inslag för att skapa spänning och för att behålla spelarens intresse. Detta utgör en riskfaktor då spelandet kan bli för fängslande och svårt att slita sig ifrån.

Insatsnivå

Insatsnivån spelar en stor roll när det kommer till spelproblematik. Spelare kan söka spänning genom att fortsätta höja sin insatsnivå och det kan leda till att man i slutändan tappar kontrollen.

Vinstchans

När en spelare vinner uppstår en känsla av belöning. Flera små vinster samt stora vinstchanser ökar risken för att utveckla ett spelberoende.

Oavbrutet spelande

Det kan vara en lika stor riskfaktor att spendera mycket tid som att spendera för mycket pengar. Spel under långa perioder utan avbrott är en tydlig risk och det är lätt hänt att man spelar mer än planerat då spelen avlöser varandra. Kom ihåg att vi har olika verktyg som hjälper dig hålla koll på hur mycket tid och pengar du lägger på ditt spelande.

Vad är hemligheten bakom att vinna?

Har du någon gång funderat över hur allt egentligen funkar, varför du ibland vinner och ibland förlorar? Här kan du läsa lite fakta om spelen:

Varför vinner jag ibland och förlorar ibland?

De flesta casinospel är utformade för att vara totalt slumpmässiga. Varje runda eller omgång är oberoende av den föregående eller den efterföljande rundan. Du kan inte på något sätt påverka din chans att vinna. Du kan hålla tummarna, men det kommer tyvärr inte att påverka utkomsten.

Slumpen – vad betyder det?

I varje spelautomat (eller liknande spel) finns en inbyggd slumptalsgenerator som slumpar fram miljontals siffror varje sekund. Varje siffra är oberoende av de andra siffrorna och ger lika stor chans att vinna eller förlora. Siffrorna som kommer före eller efter just den siffra du får upp i spelet har inget samband.

Om det är slumpen som avgör, varför vinner jag då aldrig?

Ibland kan det kännas som man aldrig vinner. På grund av slumptalsgeneratorn vinner en del på sitt första spel medan andra får vänta längre på att vinna. Allt handlar om tur och matematik.

Hur stor betydelse har spelkunskaper?

I vissa som betting, Texas Hold'em-poker och blackjack kan skicklighet ha en inverkan på resultatet. I de spelen påverkar nämligen dina val under spelets gång slutresultatet (vilket inte är fallet med spelautomater). Men även om du är en mycket skicklig spelare kan du inte kringgå bankens fördel som är en del av spelets regler. Detta innebär att även de skickligaste spelarna med högsta sannolikhet förr eller senare förlorar mot banken.

Fysiska spel

Utöver våra onlinespel på Paf.com har vi även roulette, spelbord och över 1500 fysiska spelmaskiner.

Minderåriga

Enligt svensk lag måste du vara minst 18 år för att få spela om pengar.

Som vuxen har du ansvar för minderåriga i ditt sällskap. På samma sätt som du inte tillåter barn att dricka alkohol eller röka, ska du inte heller tillåta en minderårig att spela om pengar.
Det är lättare att utveckla ett spelberoende om man börjar spela tidigt och det kan lägga grunden för ett livslångt beroende. Studier visar att om en minderårig person spelar pengaspel tillsammans med sina föräldrar eller andra anhöriga, ökar risken för att utveckla ett spelberoende.

Bordsspel på färjorna

Kan jag sätta en insättningsgräns?
Meddela croupieren vid ditt spelbord vad du vill ha för gräns.

Kan jag stoppa mig själv från spelande vid ett specifikt bord?
Du kan stoppa dig själv från vilket/vilka bord du vill för den pågående resan genom att prata med din croupier.